Min gamla (gamla!) hederliga Philips 2375
Min gamla (gamla!) hederliga Philips 2375 – silvertejpad och allt

För mig är en mixer något med en motordel, en skål (inte en kanna) och ett S-blad (som man kan byta mot riv- och strimmelskivor).

Det finns både större och mindre mixrar, och de kallas även för matberedare.

En mixer är helt oumbärlig

Dels för att den kan spara så oändligt mycket tid, och dels för att den är otroligt användbar.

Vi använder vår mixer dagligen, för att:

  • strimla och riva grönsaker
  • finhacka grönsaker
  • grovhacka nötter och fröer till lite grövre mjöl
  • få ihop bra rawfood-degar till energibollar och annat
  • göra smart glass (OK, dagligen på sommaren)
  • sno ihop puréer och såser i stil med min supergoda böndipp (dvs trögflytande)

En mixer passar inte bra för blöta historier eftersom vätskan gärna smiter upp mellan skålen och locket.
För smoothies, soppor och annat löst är det en blender som gäller (Läsarfrågan: Vilken blender ska man köpa?).

Att tänka på när du väljer mixer

S-bladet är viktigast

Jag skulle kunna klara mig utan rivskivorna, men S-bladet… No way. Det är det mest användbara av alla verktyg.
Av alla punkter ovan är det bara den första som INTE använder S-bladet.

Sedan är riv- och stimmelskivorna otroligt praktiska för att just strimla och riva grönsaker. Jag har tre blad; finriva, grovriva och en kombinerad (vändbar) fin- och grovstrimla.

Och även om jag skulle kunnavill jag inte vara utan dem, eftersom de gör det lätt att variera konsistens/tuggmotstånd hos olika grönsaker.

Nytillverkad är inte nödvändigtvis bättre

Har du någon gammal mixer stående på vinden, i källaren eller i garaget? Eller hos din gamla moster? Börja där!

Min erfarenhet är att gamla mixrar är hållbarare och kraftfullare än de nya. Och lättare att byta säkring på, om man skulle råka bränna en sådan 😉

Micke hade en gammal Philips 2375 från typ 80-talet när vi flyttade ihop. När vi hittade en likadan på Kyrkornas 2:nd Hand så köpte vi den utan att tveka, för reservdelarnas skull.
Skulle jag springa på en till skulle jag köpa den också. För säkerhets skull.

Nytillverkad kan naturligtvis också vara bra!

Har du tips på bra en mixer som går att köpa ny så dela med dig i kommentarerna!

Kriterier på bra, enligt mig:

  • stark och hållbar
  • S-blad, rivskiva, stimmelskiva
  • lättdiskad
  • minst 0,8 liters skål

Så till stavmixer (och minihackare)

Stavmixer: majjo, dressingar, soppor

Precis som en mixer är en stavmixer helt oumbärlig. Den sparar disk och är löjligt lätt att använda.

Vi använder vår stavmixer till hemmagjord majonäs, till dressingar och till soppor.

Majjon och dressingarna gör vi i den tillhörande stavmixerkannan (hög, smal). Sopporna mixar vi direkt i kastrullen.

stavmixer-knivblad-liten
Denna tjusiga bild visar det minimala avståndet mellan skärbladets underkant och botten. Litet avstånd <=> enkelt att mixa.

Minihackare: puré, pesto, nötmjöl

En minihackare är ett tillbehör till stavmixern; i princip en liten mixerskål med ett litet S-blad. Perfekt för att göra små mängder av tex pesto eller något annat purée-aktigt. Eller för att hacka upp lite nötmjöl. Osv.

En bra minihackare har ett S-blad som liksom kommer ganska nära botten av skålen. Om S-bladet går för högt skiktar sig grejerna gärna och då krävs (onödigt) extrajobb med slickepott.

Köptips

Klorparaffiner

Det har varit en del ståhej kring stavmixrar, eftersom de visat sig kunna släppa ifrån sig klorparaffiner (länk till Livsmedelsverket samt rapport från Stockholms Universitet).
Som du ser om du tittar i rapporten finns det inget samband mellan stavens material (metall eller plast) och klorparaffinhalten.

Om du ska köpa en ny stavmixer är det alltså säkrast att du kontaktar tillverkaren i fråga och kollar hur det förhåller sig med klorparaffin.

(I kommentarerna till mitt inlägg om blenders finns en hel del läsartips om stavmixrar.)

Mitt stavmixerstall

StavmixrarFör min egen del känns en mixerstav i plast helt uteslutet – kör du den i en tomatsoppa så är den för evigt rosa och vem vet hur plasten gillar mina nykokta soppor…

Hittar du en stänkfri mixerstav så är det toppen. Om inte så behöver du vara noga med att ha hela knivdelen under ytan när du mixar.

Jag har faktiskt två stavmixers.

En gammal Bosch på 750W som får bo kvar hemma eftersom den har en så bra minihackare – med ett pyttelitet avstånd mellan S-bladet och botten av skålen.

Själva mixerstaven är för all del stänkfri, men den gör ändå ett sämre jobb än min billiga Melissa på 200W.
Den stänker om man missar det där med knivarna under ytan, men hej vad det går!
Majjon blir klar på nolltid (ja, någon gång ska jag göra en video på min majjotillverkning 🙂 )

Vilken mixer (matberedare) och vilken stavmixer + minihackare använder du?
Dela med dig av dina tips här nedanför!

/ Åsa

4 thoughts on “Mixer (matberedare) och stavmixer+minihackare – basvaror i ett smart kök

  • 18 november, 2016 kl. 23:31
    Permalänk

    Blender = min älskade Vitamix
    Matberedare = minst lika gammal variant som den du har minus det fina stället för de olika bladen *avis* Den nya Phillipsen slet vi ut (hängde dock med mycket länge!) och tog då fram den skåparkiverade gamlingen. Fungerar perfekt!
    Stavmixer = Bosch proffessional + några lådvärmare. Bosch är bra för den har ingen plast som kan missfärgas
    Juicepress = en Bosch (har dock inte testat den själv)
    Spiralizer = blev en Lurch Super-Spiralcutter spiralizer. Lättanvänd och lättregjord med roliga resultat. Svårt att inte leka med maten ..,
    Vad finns mer i hemmet? En mycket omtyckt Nespresso och en bra vattenkokare OBH 1,6 liters som knappt väger något och är lätt att fylla på.
    Nästa inköp? Kanske en metallalligator?

    Svar
    • 21 november, 2016 kl. 11:01
      Permalänk

      Tack, Susanne 🙂
      / Åsa

      Svar
  • 23 november, 2016 kl. 09:42
    Permalänk

    Jag har en precis likadan Philips matberedare som ni! Fick den av en kompis på 90-talet – funkar utmärkt! Har också en 750 W Krups stavmixer med en bra s-kniv och metallstav, enda nackdelen är utväxlingen i byttlocket som gör att s-kniven går lånsammare än när man kör stavmixern. Är nöjd med min prisvärda blender Wilfa på 1200 W med glaskanna. Slår sönder det mesta och är lätt att rengöra. Tre trotjänare som gör matlagningen till en kreativ process!

    Svar
    • 23 november, 2016 kl. 18:47
      Permalänk

      Superbra tips, tack!
      (och vilken snäll kompis – som troligen inte förstod vad han eller hon gjorde 😉 )
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *