MajonnäsI mitt inlägg om mixers, matberedare och stavmixrar nämnde jag min supersnabba majjo.

Det finns flera anledningar att göra egen majonnäs:

Den första är förstås att majjo är en riktigt läcker sås, den funkar till mycket, går att variera och är en bra bas i andra kalla såser.

Den andra är att köpesmajjo har en förskräcklig innehållsförteckning.

Här är ett exempel (Findus ”Äkta Majonnäs Originalet”):
Rapsolja, ättika, äggula 4,6 %, senapsfrö, socker, salt, vitpeppar, förtjockningsmedel (E401, E412, E417), cayennepeppar, konserveringsmedel (E211) och färgämne (betakaroten).

Say what?!?  Socker, tre olika förtjockningsmedel, konserveringsmedel och färgämne. Men det är klart, med så lite ägg så blir den väl både tunn och blek annars…
”Äkta Original”, jorå serru…

Den tredje är att det är superenkelt. Verkligen. Super. Enkelt.

Min majonnäs är ren som ett källvattendrag, låter dig slippa överblivna äggvitor i kylen och är till och med mer lättgjord än ”vanlig” hemmagjord majjo.

Använd kallpressad olja…

För det första använder jag inte smaklösa, raffinerade oljor. När man raffinerar en enkel- eller fleromättad olja förstör man nämligen fettet. Det blir funny fats och transfetter och annat elände som våra kroppar blir sjuka av.

Istället använder jag kallpressad olja, sådan med både smak och doft.

Visst, kallpressad olja ger en egen smak till majjon, men det är inte farligt. Jag lovar.

Det tar några gånger att vänja sig vid smaken, bara. Numera tycker jag att majonnäs som inte är gjord på kallpressad rapsolja smakar konstigt.

Ta en kallpressad olja som du gillar grundsmaken på – raps- eller olivolja är prisvärda alternativ.

Och om du, efter några försök, verkligen inte vill ha bastonen från raps- eller olivolja så ska Kung Markatta ha en kallpressad neutral olja som kan funka.

… och hela ägget

Jag har aldrig fattat det där med att bara använda äggulan. Jag menar, vad ska jag ha den överblivna äggvitan till?

Den kan lika gärna få åka med och göra majjon mer protein- och näringsrik. Och jag vet inte om det är vitan eller något annat, men majjon blir i alla fall väldigt lättgjord.

Rumstemperatur är faktiskt inte viktigt

Det viktiga är att alla ingredienser har samma temperatur innan man börjar mixa.

Jag kommer sällan på att jag ska göra majjo innan den ska vara klar.

Istället för att gräma mig över min bristande framförhållning häller jag ned olja, ägg och resten av ingredienserna i en stavmixerskål och låter dem stå i några minuter. Kanske blandar lite med stavmixerstaven (inte mixa, bara lite upp och ned liksom). Sedan är det bara att köra!

Räddaren i nöden

Om din majjo trots allt inte tar ihop är det inte hela världen. Knäck ned ett ägg till, blanda lite och vänta så att allt får samma temperatur. Och så kör du igen – jag lovar att majjon tar ihop!

SmartaMatens majonnäs – recept och video

Ingredienser

2 dl kallpressad, ekologisk olja (jag gillar rapsolja)
1 ägg (eko eller frigående utomhus)
1 tsk pressad citron (jag föredrar Änglamarks)
1 tsk Dijonsenap
0,25 tsk örtsalt

Valfritt: färsk hackad chili och pressad vitlök, vilket förvandlar majjon till världens godaste chiliaioli…

Gör så här

  1. Lägg ned alla ingredienser i en stavmixerskål och låt dem få samma temperatur.
  2. Kör ned stavmixern i botten och starta. Kör tills majjon börjar tjockna. För sakta staven uppåt medan du fortsätter mixa, och kör den sedan (sakta) upp och ned några gånger.
  3. Klart. Jag sa ju att det var superenkelt 😊

Vi förvarar överbliven majjo i kylen med gladpack på, så att inte luften kommer åt. Då håller den minst en vecka. Så länge den ser bra ut och smakar bra så är den bra 👍.

Brukar du göra majjo? Dela gärna med dig om du har några trick eller en favoritkryddning!

/ Åsa

Taggad den     

4 tankar om “Mixa en majjo – Youtube-klipp

  • 13 december, 2016 at 17:56
    Permalink

    Men du kör inte droppas med oljan i början?! Intressant att det funkar ändå. Jag gör aioli typ varje vecka, bästa såsen till så mycket! Gör den dock inte på kallpressad olja, har testat det och tyckte verkligen inte att det blev gott.

    Reply
    • 13 december, 2016 at 18:19
      Permalink

      Nope, inte droppvis. Och visst är det en fantastisk sås!
      Kallpressad olja är som sagt en vanesak, och jag är så ruskigt skeptisk mot raffinerade oljor så jag vande mig gärna 🙂
      / Åsa

      Reply
  • 19 december, 2016 at 19:29
    Permalink

    Testa kung markatta neutrala olja är överlägset bäst när det kommer till mayo! Du kommer inte bli besviken!

    Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *