Vilmas gympasoppa
Vår ”gympasoppa” – receptet hittar du längst ned på sidan

Den sista delen i min serie om höststress handlar om att laga smart snabbmat.

Det är särskilt användbart när vi helst bara vill slippa matlagning – men ändå inte vill falla ned i pasta-å-köttbulle-träsket.

Den smarta snabbmaten delar en nackdel med den ”normala” snabbmaten: variationen blir lidande.

Men det brukar vara ganska lätt att stå ut med under en period – särskilt som du fortfarande får i dig all näring du behöver, inte bara gräsliga mängder tomma kalorier 🙂

Tips nr 4: laga smart snabbmat

Smart och snabbmat kan ju låta lite motsägelsefullt. Men det behöver det verkligen inte vara!

Att äta smart handlar framför allt om att lägga till mer grönt.

När du lägger till mer grönt blir det mindre plats på tallriken för de livsmedel som inte tillför våra kroppar så mycket.

Följ råden i min kostguide så blir det riktigt, riktigt bra!

Pad Thai

Mina och Mickes absoluta favorit snabbmat är vår Pad Thai.
Ingredienserna är enkla att ha hemma: vitkål, morot och ägg håller länge i kylen, och små gröna ärter har en given plats i frysen.

Ägg

Jag tror inte det finns något som är mer snabblagat än en äggröra: smält lite smör eller kokosfett, knäck i några ägg, rör runt på svag värme några minuter.
Färdigkokta ägg lär hålla minst en vecka i kylen – utmärka att ha på lut för att stötta upp en sallad.

Jag har bara köpt KRAV-ägg de senaste 5 åren, men efter det här nya larmet om eko-ägg och dioxin känns det inte lika kul.
Suck. Kanske får bli frigående men inte kravmärkta framöver…

Fisk

Fisk går också löjligt snabbt att laga, och frusen fisk kan man alltid ha hemma.

Vi brukar lägga tinad fisk i en stekpanna med lite vatten, på med örtsalt och vitpeppar och så mild tillagning några minuter tills den är fast men inte hård i köttet.

Har du glömt att tina fisken?
Lägg den – med plasten kvar – i ljummet vatten så tinar den på 30-60 min.

Tänk på miljön
Köp bara MSC-märkt, dvs vildfångad och hållbart fiskad.
Willys/Hemköp har både lax och sej och är min favoritleverantör.

Komplettera fisken med tex rostade rotsaker, ekologisk potatis kokt med skal (gör storkok och förvara i kylen så blir kolhydraterna långsammare) och massor av färska och/eller tillagade grönsaker – se ångkokning i del 2.

Råkostsallader

Att ha en stor sats vitkålssallad färdig i kylen gör det enkelt att fylla på med grönsaker. Den blir bara godare av att stå, och håller minst 5 dagar. Riv gärna ned lite morot när du ändå håller på, och krydda med olivolja, örtsalt och äppelcidervinäger. Kanske lite chili också? Mums!

Soppor

Soppor är ett otroligt snabbt sätt att laga smart mat, och något både vi och barnen uppskattar väldigt mycket.

Vår ”gympasoppa” är ett sådant recept. Det kom till eftersom Vilma behövde en enkel, snabblagad och smart middag inför – eller efter – tuffa gympapass.

Komplettera med 1-2 ägg på mina plattmackor (medlembonus) eller rågbröd (synliga korn, max 2% sockerarter) så har du riktigt smart snabbmat!

Vilmas gympasoppa

Ingredienser, 3-4 port

1 st gul lök
4-600 g sötpotatis
1 burk/tetra krossad tomat
4-6 dl vatten

1,5-2 tsk örtsalt
2-3 tsk pressad citron (jag gillar Änglamarks)
Torkade eller färska örtkryddor efter smak – basilika, timjan, koriander…

Kallpressad oliv- eller rapsolja
Ev. chipotle chili

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken och lägg i en ganska stor kastrull.
  2. Skala och grovtärna sötpotatisen. Lägg i kastrullen.
  3. Häll i en förpackning krossade tomater. Fyll den tomma förpackningen med vatten och häll i detta också.
  4. Koka upp och koka under lock i 15-20 min.
  5. Krydda med örtsalt, pressad citron och örter. Mixa med stavmixer tills soppan är slät.
  6. Ringla över kallpressad olja vid serveringen, och testa gärna att pudra lite chipotle chili på soppan (hett!).
    Råkar du ha lite färska örtkryddor över så pynta med dem 🙂

Smaklig måltid och lycka till med snabbmaten!

/ Åsa

Taggar:     

2 thoughts on “Höststress del 4 (och vår ”gympasoppa”)

  • 1 november, 2016 kl. 23:25
    Permalänk

    Tack för bra tips😊 Jag har också slutat köpa eko ägg. Det blir ägg från ”frigående höns med tillgång till utemiljö” numera. Fast vem vet vad de innehåller? Suck

    Svar
    • 3 november, 2016 kl. 09:55
      Permalänk

      Ja, vem kan man egentligen lita på? Jag delar din suck!
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *