Storkok – mycket sexigare än det låter!
(här: 8 portioner Vilmas chili sin carne)
Nu när vi har prioriterat, planerat och handlat har vi äntligen möjlighet att ta nästa steg i att minska höststressen.

Även den här gången handlar det om att spara tid genom att sluta ”smådutta” och istället göra mer på en gång.

Tips nr 3: Förberedelser är räddaren i tidsnöden

I det förra inlägget pratade jag om hur trötthet och stress gör det lätt att falla för helt onödiga frestelser i kyl och skafferi.

Om vi ser till att ha smarta snack, mellanmål och mat förberedd så gör vi det istället enkelt att stötta oss själva. Hur trötta och stressade vi än är.

Gör storkok och frys in

Hinner du inte laga mat varje kväll? Laga istället dubbelt av två rätter på söndagen och växla mellan dem på vardagarna.

Eller laga 8 portioner av någon favoritmat och låt den rädda veckan. Omväxling förnöjer, men under en stressig period brukar ”bra och välkänt” vara viktigare ”nytt och spännande” 🙂

Gör också en stor råkostsallad – tex med vitkål och morötter som är så fina just nu. Den håller utan problem 4-5 dagar i kylen, och är en perfekt bas på dina smarta middagstallrikar.

Snacks och mellanmål

Min supergoda böndipp håller i minst 5 dagar. Troligen räcker den inte så länge – så gör dubbel sats när du ändå håller på!

Få ut mesta möjliga nytta av böndippen genom att ha grönsaker färdigskurna – morot, gurka, selleri, blomkål, salladskål osv.

Grönsaksstavar och tex körsbärstomater brukar dessutom vara poppis hos hungriga ungar (och vuxna) när middagen dröjer.


Ha färdigkokt ekologisk potatis med skal i kylen.
Färdigkokt eftersom avsvalnad potatis ger långsammare kolhydrater än nykokt.
Eko med skal eftersom vi självklart äter det näringsrika skalet.

Vill du ha ett superenkelt mellis så tar du 1-2 potatisar med lite kallpressad olja och örtsalt. Det är oändligt mycket bättre än en macka!

Aningens mer avancerat – och perfekt efter träningen – är att tärna ned 1-2 potatisar i en stekpanna tillsammans med lite kokosfett (eller eko-smör) och några ägg (ja, eko).
Komplettera med grönsaker så har du en hel måltid.


Ett annat trevligt mellis är äpple med jordnötssmör (och kanske lite kakaonibs).
Jordnötssmöret ska självklart vara sockerfritt – läs på innehållsförteckningen!


Och så mitt eget standardmellis förstås: världens bästa gröna drink.


Är du en grön-drinkare? Preppa dubbelt varannan dag!

gron-drink-prepp-liten
Dubbelt så mycket tar INTE
dubbelt så lång tid.

Hur bra jag och Micke än mår av gröna drinken så tar den tid att förbereda.

Men! Det tar inte mycket längre tid att förbereda två kannor än en!

När skärbrädan, sellerin, gurkan och ingefäran ändå är framme så fyller vi blenderkannan med dagens förbrukning.
OCH: Vi lägger morgondagens ingredienser i en vanlig tillbringare med lock.

Tillbringaren får nöja sig med selleri, gurka och ingefära – dvs det som tar tid att skära. Dessutom lägger vi i frusen spenat och grönkål. Och sedan får den bo i kylen tills dagen efter.
När det är dags att köra den lägger fyller vi på med vatten, kryddor och avokado och violà – klart på nolltid.

Omgången i blenderkannan gör vi helt klar, så att vi kan hälla upp i glas och dricka när det passar oss.

Nästa vecka kommer tips nr 4, som handlar om hur du kan laga smart snabbmat.

/ Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *