Tuva och Vilma, på bilden 13 och snart 11 år gamla, fixar det mesta själva.
Tuva och Vilma (på bilden 13 och snart 11 år gamla) preppar större delen av tackmiddagen själva ♥

Tacos har seglat upp som många svenskars nya helgmiddag, vilket jag tycker är helt underbart.

Tacos går nämligen att göra hur smarta som helst!

Hemma hos oss är lördagkväll = tacokväll.

Det passar oss perfekt: vi är sällan sugna på avancerad matlagning på lördagar, och det är enkelt för alla våra barn att hjälpa till med förberedelserna.

Eller, ehum, för mig och Micke att hjälpa barnen med förberedelserna 😉

Skippa halvfabrikaten!

Tricket med att få till smarta tacos är att inte köpa halvfabrikat med skumma tillsatser – det mesta är nämligen så himla enkelt att göra själv.

Tomatsalsa – enklare blir det inte

En burk/tetra krossade tomater och några kryddor. En stavmixer. En glasburk. That’s it.

Ren salsa!Här är receptet på min rena, goda och lättlagade salsa.

Den håller i månader (om den räcker så länge). Vi har alltid två burkar i kylen, en mild till barnen och en het till mig och Micke.

Jo förresten. Tacokrydda är ännu enklare.

Även här justerar du hettan med mängden chili. Lägg alla kryddor i en glasburk, skaka och krydda!

Ingredienser
0,5-2 tsk chilipeppar
2 tsk örtsalt
2 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk vitlökspulver

Fisk till tacokryddan

Har du provat tacokryddad fisk? Om inte så har du något att se fram emot!
Vi använder MSC-märkt sej från frysdisken, 2 paket räcker mer än väl till mig, Micke och 5 barn.

Gör så här

  1. Tina fisken och skär den i kuber.
  2. Lägg i stekpanna, tillsätt 3 tsk tacokrydda / 400 g fisk.
  3. Tillaga på låg till medelstark värme. Fisken ska falla sönder och det mesta av vätskan ångar bort.
  4. Lägg på ett lock när fisken är klar så att du kan servera den varm.

Vegan-taco? Använd bladspenat!

Ibland är vi inte sugna på fisk. Då tar vi (frusen) bladspenat istället. Tina, fräs med tacokrydda och lite vatten i en stekpanna, tillsätt lite kallpressad rapsolja (eller ekologiskt smör) när du stängt av värmen.
2 tsk tacokrydda till 200 g bladspenat är en bra utgångspunkt.

Guacamole

GuacamoleAlltså. Vissa tror att guacamole är en kryddmix, massor av creme fraîche och så lite avokado. Det är det inte. Guacamole är massor av avokado med några fräscha smaklyftare (varav noll mejeriprodukter).

Här är mitt recept. Vi brukar ta 1,5-2 avokados per person.

Om du inte har mogen avokado: använd böndipp!

Böndipp med curryTacos behöver någon form av krämighet, och om du har svårt att hitta mogen avokado så är det desto lättare att hitta stora vita bönor. Antingen kokar du själv, eller så köper du färdiga på tetra/burk.

Här är receptet på min supergoda böndipp

Så till grönsakerna…

Ta det du gillar. Vi brukar ha tomat, gul och röd paprika och gurka. Majs på burk. Och så vårt wild-card: skivad banan – det är överraskande gott med het salsa!

… och salladen

Romansallad är suverän till tacos – jag brukar ha hela blad och använda istället för bröd. Färsk bladspenat står också alltid på vårt tacobord.

Ost? Ptja, om du vill.

Vi brukar inte ha ost – med alla smakrika ingredienser ovan blir det liksom överflödigt.

Om du vill ha ost så är smulad feta- eller getost de smartaste alternativen.

Till sist: tillbehören bröd och chips

Brödet och chipsen är tillbehör, som man faktiskt (om man vill) klarar sig finfint utan.
Och ärligt talat så är det väl ganska få av oss som riskerar att bli undernärda om vi skippar just dessa tillbehör på fredag- eller lördagkvällar 😉

Chips
Det finns inga nyttiga chips, men det finns de som är mindre dåliga. Vill du ha tacochips så läs på förpackningen, och fokusera på de naturella (dvs endast saltade) varianterna. En godkänd innehållsförteckning är typ majsmjöl, solrosolja, salt. Vi brukar växla mellan Coop och Garant, det finns självklart fler.

Det går också att göra egna tacochips. Jag brukar inte prioritera det, men här är två recept jag ska prova någon gång i framtiden™:

Bröd
Jag wrappar inte mina tacos, jag äter med kniv och gaffel (och salladsblad) istället. Barnen gillar mjuka tortillabröd och när det rör sig om ett bröd en gång i veckan så känner jag att Tillåtande kan vara på sin plats.

Vill du göra egna så är det här receptet trevligt och bra. De blir aningens sköra och kan ”tappa botten” efter en stund, men de är jättegoda.

Kikärtswraps, 4-6 st (beror på hur stor stekpanna du har)
2,5 dl kikärtsmjöl
2,5 dl vatten
0,5 tsk örtsalt
ev. 2 tsk näringsjäst

Gör så här

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en smet.
  2. Värm en stekpanna till medelvärme, smörj med lite kokosfett (silverpaketet går bra).
  3. Häll ut lagom mycket av smeten i stekpannan och stek – ungefär som en pannkaka – tills den är gyllene på båda sidor.

Hur äter du tacos? Vilka är dina favoritingredienser? Har du ett bra recept på chips eller tortillas att dela med dig av? Kommentera nedan!

/ Åsa

Taggad den

6 tankar om “Smarta tacos – så här gör vi!

  • 14 april, 2016 at 12:49
    Permalink

    Så här äter min sambo och jag tacos!
    Jag gör en bönröra:
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    1 burk tomatkross
    1 burk kidneybönor
    tacokrydda efter behag.
    ev lite färsk basilika också!
    Fräs lök utan att det tar färg, häll i tomatkross, låt koka ett tag på låg värme, så att en del vätska försvinner. Häll i bönor och tacokrydda och låt sjuda en stund till.

    Tacokrydda (het)
    3 delar spiskummin
    2 delar cayennepeppar
    1 del paprikapulver
    1 del lökpulver
    1 del vitlökspulver
    1 del örtsalt
    1 del svartpeppar
    1 del basilika och oregano (hälften, hälften)

    Guacamole
    Jag mosar avokado och pressar i vitlök och örtsalt

    Äter med färsk spenat, tomater, gurka, rödlök och paprika. Vill man lyxa kan man göra mandelost (googla recept) och ha till.

    Ibland gör jag bröd till baserade på majsmjöl (kanske inte så smart, men väldigt gott!)

    Reply
    • 14 april, 2016 at 13:34
      Permalink

      Hej Stina,
      det låter både gott och smart 🙂
      / Åsa

      Reply
  • 14 april, 2016 at 15:46
    Permalink

    Vi brukar göra en ” rice bowl” istället och helt skippa bröd. Kokt råris, quinoa eller hirs i botten på tallriken och sedan fyller vi på med diverse grönsaker, guacamole ( mosad avokado med vitlökspulver, lite salt och chipotle- pulver) och svart bönröra ( stek en hackad vitlöksklyfta och en halv hackad lök med lite salt och chipotle och kanske någon mer krydda, häll på en tetra avrunna svarta bönor, ca 2 dl vatten och en buljongtärning. Koka ihop och tryck sönder bönorna lite så det blir riktigt smetigt)
    Detta blir mumsigt tycker vi. Jag gjorde också kikärtschipsen från My new roots och hade till. Mycket goda!

    Reply
    • 14 april, 2016 at 16:15
      Permalink

      Vilka underbara förslag! Älskar idén med ”rice bowl”! Tack!
      / Åsa

      Reply
  • 14 april, 2016 at 16:47
    Permalink

    Vilken fest! Det blir tacos i helgen känner jag 😊

    När jag var i Mexico upplevde jag att poängen var att ha olika salsor. Och det handlade inte om att det skulle vara så ‘hett’ utan snarare om djup och bredd på styrkan.

    Sedan handlade det mycket om att ha olika bönröror. Det hade jag aldrig privat innan. Bruna bönor som får koka en evighet (godare för varje gång man värmer på dem) och de använde stjälkselleri, själv föredrog jag kryddiga korvar till då men nu låter stjälksellerin grymt bra. Picklad rödlök är också fin, går nog att pickla-ish utan socker oxå…det får bli helgens utmaning

    Annars är bästa knepet verkligen att göra sin egen krydda. När man väl hittat blandningen man gillar kan man göra en tacofest av det mesta.

    Reply
    • 14 april, 2016 at 16:58
      Permalink

      Mmm.. Nu kommer jag ihåg en jättegod mangosalsa med mangotärningar, tomat och koriander, typ… Perfekt till tacos!
      Och picklad rödlök – lägg upp receptet när du har det 🙂

      / Åsa

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *