Just nu är det här mitt absoluta favoritrecept 🙂

Den här drinken är otroligt näringstät men den ger inte speciellt mycket energi – behöver du mer energi så får du komplettera med tex hampafrön och pumpakärnor.

Jag föredrar en konsistens som funkar med sugrör (perfekt om jag ska iväg någonstans). Vill du ha den tjockare så minskar du mängden vatten.

Receptet ger ca 1 liter och jag och Micke dricker varsin sats varje dag.

Om din blender rymmer 2 liter så går det utmärkt att dubbla receptet, drinken håller minst 24 timmar i kylen (även om den tappar färg lite grann).

Spara en halv avokado?

Låt kärnan sitta kvar i den överblivna avokadohalvan, stänk på lite pressad citron och täck med gladpack så håller den färgen bättre.

Världens bästa gröna drink?

Ingredienser

50 g grönkål (jag använder frusen)
100 g spenat (jag använder frusen)
125 g gurka
125 g stjälkselleri
10 g färsk ingefära
1,5 tsk torkad mynta
1 krm kelppulver (lagom dagsdos jod för 2 personer)
(ev. vetegräspulver eller annat grönt pulver)
1,5 tsk pressad citron
färsk eller torkad chili efter smak

0,5 avokado (ca 50 g) – kan bytas mot ca 15 g hampafrö
3,5 dl vatten

Gör så här

Lägg alla ingredienser i en blender och kör tills drinken är slät.

Tips 1 – hett vatten till frusna ingredienser

Om jag använder grönkål och spenat direkt från frysen tar jag 2 dl kokande vatten direkt på dem så att de tinar. Sedan på med resten av ingredienserna och toppa med 1,5 dl kallt vatten.

Tips 2 – förbered

Drinken tar några minuter att förbereda – gör det gärna kvällen innan så får du en lugn morgon.

Lägg allt utom avokado och vatten i blenderkannan och förvara i kylen.

Tips 3 – 5:2-mat

En sats ger ca 175 kcal.
Nästa gång jag kör 5:2 kommer jag ha 3 satser (dvs drygt 500 kcal) grön drink som ”mat” under mina fastedagar.

Efter julfirandet med släkten lär det ju kännas som rena semestern för kroppen 😉

Tips 4 – frys in fräscha råvaror

Ibland har man tur och hittar superfin selleri eller gurka, ibland är det sämre med tillgången.

När jag hittar bra köper jag mycket och lösfryser: skär i bitar, lägg på plåt, frys in, flytta färdigfruset till påsar.

Då är det hur enkelt som helst att

  1. ha råvarorna hemma och
  2. ta fram precis så mycket som behövs.

Att gurkan eller sellerin varit frusen spelar ingen roll när man kör den i en drink 🙂

/ Åsa

Näringsvärde per sats

Energi: 175 kcal

Järn 3,1 mg (RDI: 9-15 mg)
Kalcium: 363 mg (RDI: 800 mg, i Japan 600 mg)
Kalium: 1,47 g (RDI: 3,1-3,5 g)
Magnesium: 116 mg (280-350 mg)
Zink 1,76 mg (7-9 mg)
Retinolekvivalenter, dvs betakaroten omräknat till A-vitamin: 514 µg (RDI: 700-900 µg)
C-vitamin: 111 mg (RDI: 75 mg)
Folat (B9): 196 µg (RDI: 400 µg)

Protein: 7,5 g
Fett: 8,8 g
Kolhydrater: 12,5 g

Taggad den             

14 tankar om “Världens bästa gröna drink?

  • 25 november, 2015 at 12:23
    Permalink

    Att slå kokande vatten på kan väl inte vara en höjdare? Inte om man satsar på raw food. Färsk grönkål finns numera nästan året runt dessutom. Det är några veckor på sommaren som det kan vara svårt att få tag på, men annars är det något som finns överallt numera. Jag väljer färsk och jag konsumerar en del. De hela bladet sköljer jag och kör ner i juicemaskinen tillsammans med ingefära, gurka, blekselleri.

    Reply
    • 25 november, 2015 at 16:22
      Permalink

      Det är för all del så att sluttemperaturen för fryst grönkål/spenat + hett vatten är ”rawfood-godkänd”.

      Men jag tycker att det viktigaste är att vi får i oss grönsaker * oavsett om de är råa eller tillagade*.
      Och för mig är det mycket enklare att ha frusen grönkål som stapelvara, än färsk. Men det är ju jag.
      Och eftersom jag vill ha fibrerna så föredrar jag smoothies framför juicer 🙂
      / Åsa

      Reply
        • 30 november, 2015 at 09:51
          Permalink

          🙂
          Har ingen aning om rawfoodare godkänner kokt vatten på frysta varor, men sluttemperaturen är iaf långt under 42 grader.

          Reply
  • 26 november, 2015 at 13:41
    Permalink

    Åsa, håller sig denna drink någon dag i kylen eller måste allt drickas direkt?

    Reply
    • 26 november, 2015 at 14:48
      Permalink

      Hej Ludde,
      den håller sig åtminstone ett dygn eller så. Självklart är den grönast och finast samma dag – avokadon mörknar ju litegrann – men den pressade citronen hjälper till med konserveringen så smaken är helt OK även dagen efter 🙂
      / Åsa

      Reply
  • 7 december, 2015 at 16:41
    Permalink

    Hej. Måste de frytsa grönsakerna vara förvällda? och uppstår någon form av toxic om de står ca 3 dagar I kyl, färgen skiktas till brunt?

    Reply
    • 7 december, 2015 at 17:34
      Permalink

      Hej,
      grönsakerna behöver inte vara förvällda.
      Att färgen skiftar beror troligen på avokadon. Jag tvivlar på att det bildas några gifter, men eftersom drinken är godast inom något dygn så brukar jag aldrig spara längre än så.
      Då är det bättre att göra halv sats.
      / Åsa

      Reply
  • 7 februari, 2016 at 21:59
    Permalink

    Hej!
    Läste att du numera dricker en grön drink x 3 när du kör 5:2 fasta. Betyder det att du gått ifrån ditt gamla sätt att fasta 24h med bara te/kaffe/citronvatten mellan middag/middag som du beskrev 2013. Varför gör du annorlunda nu? Vad har du hittat för fördelar med detta?/ Erika

    Reply
    • 9 februari, 2016 at 16:07
      Permalink

      Hej,
      grön drink x3 ger som jag skriver drygt 500 kcal, vilket är det jag äter under en dag med 5:2.
      Det spelar ingen större roll när under dagen man tar sina 500 – utspritt eller samlat – det viktiga är att man gör det på ett sätt som funkar.
      Gröna drinkar eller en portion SmartaMaten spelar mindre roll, huvudsaken är att den mat du äter är näringsrik.
      / Åsa

      Reply
  • 20 maj, 2016 at 15:20
    Permalink

    Kan man köpa torkad mynta i vanliga mataffärer? Har aldrig hört talas om eller sett i affärer.
    /Kristina

    Reply
  • 11 maj, 2017 at 19:43
    Permalink

    Kan 1,47 mg kalium verkligen stämma? 🤔 Grönsaker innehåller ju mycket kalium, och det är ju ingenting.

    Reply
    • 12 maj, 2017 at 09:32
      Permalink

      Nä, du har helt rätt! Decimalfel… Det ska ju vara 1,47 gram och inget annat. Massor med kalium 🙂
      Tack för hjälpen, jag korrigerar!
      / Åsa

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *