Bönor, linser, kikärter - smarta proteinkällor! (bild lånad från http://www.sydneyveganclub.com.au)
Bönor, linser, kikärter – vackra och smarta proteinkällor! (bild lånad från http://www.sydneyveganclub.com.au)

Elementärt om protein

Jag har skrivit om protein tidigare, framför allt i Protein för smarta! men också i Basisk mat och hård träning.

I de inläggen finns en hel del på temat näring vs energi, och jag ska göra vad jag kan för att inte upprepa mig mer än nödvändigt.

Näringstäta proteinkällor

De mest näringstäta formerna av protein hittar du i växtriket, och med näringstäta menar jag alltså att de innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Finfina exempel är bönor och linser som innehåller mängder av olika näringsämnen och mycket protein. Proportionerna mellan näringsämnena varierar beroende på vilken sort du väljer, så variera!

Baljväxter ger inte fullvärdigt protein, men genom att kombinera med andra proteinrika källor så ser du till att kroppen får det den behöver.

Dessutom finns ju tex quinoa, amaranth, bovete som alla ger fullvärdigt protein och vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Smart värre!

Smarta animaliska proteinkällor

Det finns några smarta proteinkällor även i djurvärlden, och min lista ser ut så här:

Nr 1 är förstås ägg, ett livsmedel som är designat för att ge näring till sin innevånare.

Nr 2 är fet fisk (vildfångad, MSC-märkt) eftersom den också ger smart omega 3-fett.

På tredje plats hittar vi vit fisk (även den vildfångad och MSC-märkt) och miljömärkta skaldjur. Utöver magert protein ger de nämligen en hel del mineraler som tex jod och selen.

Det smartaste med att äta protein från djurvärlden då och då är att det ger B12, D-vitamin och omega 3.

Äter du inte djur så måste du ta tillskott av dessa.

Inte så smarta proteinkällor

Ptja, hmm, om det nu är så att Livsmedelsverket rekommenderar max 500 g rött kött (dvs kött från fyrbenta djur) i veckan
Då kanske det är en liten varningssignal?

Särskilt om man lägger ihop det med hur det röda köttet påverkar vår miljö?

Som i: vill du absolut äta kött så håll dig till kyckling – den är i alla fall inte cancerframkallande, och är dessutom det kött som är minst skadligt för miljön.

Och håll dig till rent kött!

Ska du äta kött så håll dig till rent kött. Skippa charkprodukter och annat tjafs som är fullt av skadliga tillsatser – och dessutom innehåller löjligt lite protein för att vara ”kött”.

Scans Hot Dogs innehåller tex 8% protein, vilket är fullt jämförbart med tex kanelbullar på 6-7% protein…

Jämför sedan med rent kött/fisk utan skadliga tillsatser: det ligger på drygt 20% protein.

Vad händer om vi äter för mycket protein?

Om du äter mer protein än du behöver (vilket nog är mindre än du tror) omvandlas överskottet till fett. Fettet lagrar vi som energireserv – våra smarta kroppar vet precis hur de ska överleva en svältperiod.

I övrigt så tror jag att det är vår natur och miljö som drabbas allra hårdast av att vi äter mer protein än vi egentligen behöver.

Och på det temat vill jag gärna tipsa om ett mycket tänkvärt blogginlägg av Anna-Lena Petterson.

Övriga inlägg i ”Tänk näring, inte energi”

2 tankar om “Tänk näring, inte energi: protein

  • 24 november, 2015 at 11:31
    Permalink

    Jag kokar två dl röda linser i en burk kokosmjölk och en påse saffran, salt och peppar och massor av torkade örter. Alternativ till torkade örter kan var att klippa ner en kruka färsk koriander när det är klart. Jag sköljer de röda linserna innan jag kokar dem och sedan kokar de på svag värme 8-10 minuter. Jag äter frästa grönsaker till. Eller fräst grönkål. Det är VRÅLGOTT!!!

    Reply
    • 25 november, 2015 at 16:23
      Permalink

      Det låter helt fantastiskt gott!
      / Åsa

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *