Är maten dyr om den får oss att må bra och hålla oss friska?
Mat som hålls oss friska. Vad är den värd?

”Det är så dyrt att köpa bra mat”…

Har du hört någon säga det (eller något liknande)?

Det har jag. Många gånger. Och jag blir lika beklämd varje gång.

Om man fastnar i den typen av tänkande så är risken nämligen otroligt stor att man räknar fel. Och att man bara väljer att se en sida av något som har flera sidor.

Vad är bra mat?

För mig är bra mat samma sak som naturlig mat:

  • Grönsaker, rotfrukter och frukt
  • Hela, icke-processade och glutenfria ”fröer” som råris, bovete och quinoa, samt havregryn
  • Icke-processade vegetariska proteinkällor som linser och bönor
  • Icke-processade animaliska proteinkällor som fisk och ägg. Möjligen lite vilt- eller ekokött till barnen någon gång ibland.
  • Naturella nötter och fröer
  • Kallpressade oljor

Detta är vad jag äter. Det går att variera i det oändliga, även om man (som jag) bara äter fisk och ägg 2-3 gånger i veckan, och viltkött kanske någon gång varannan månad. Och det blir inte dyrt, trots att det är eko-ägg och MSC-märkt fisk i kundvagnen.

Det är ju nämligen så att mat från växtriket är gräsligt mycket billigare än den som kommer från djur, och förutom äggen och fisken är min kundvagn vegansk.

Men den viktigaste frågan när det gäller matens pris tycker jag är denna:

Vad kostar det att vara sjuk?

Grejen är ju den att det du äter påverkar hur du mår. Hur ditt immunförsvar mår. Hur frisk du håller dig.

Sedan jag lade om min kost är jag i princip aldrig förkyld. Jag drabbas aldrig av influensa. Min hösnuva har försvunnit (yay – inga fler blå piller!).

Och jag är inte den enda – många, många av SmartaMatens medlemmar berättar liknande saker.

Vad kostar en karensdag och några sjukdagar i utebliven lön? Ett läkarbesök? Mediciner?

Om du tjänar 20.000:-/mån förlorar du 1109:- efter skatt (skattetabell 30) på en karensdag + 2 sjukdagar.

Om du tjänar 30000:-/mån förlorar du 1609:-.

Ett läkarbesök kostar 200:- och mediciner… Well, de kan ju kosta precis hur mycket som helst.

Och detta är bara ett sjuktillfälle. Det kostar lika mycket nästa gång du är sjuk. Och nästa. Och nästa.

Prislapp på livskvalitet?

Sedan har vi den delen som är svår att sätta en prislapp på, nämligen känslan i kroppen.

Vad är det värt att känna sig pigg och full av energi? Att inte bara falla ihop i en hög på soffan efter jobbet, utan att faktiskt ha ork att göra något? Eller i alla fall orka lyssna på och skratta med dem som betyder något för dig?

Vad är det värt att slippa värk, dålig hy, uppblåst mage, sjukdomar osv? Kort sagt: vad är din livskvalitet värd?

Och miljön…

Ja… miljön, ja. Nu är det inte den det här inlägget handlar om, men ta gärna med miljöperspektivet i dina beräkningar också.

Vad är billig mat värd om den inte är hållbart producerad, dvs om den kostar vår jord mer än den ger tillbaka?
Om djuren som tillverkas släpper ut växthusgaser som förstör vår jord?
Om de som arbetar med odlingarna blir sjuka?

Det är ett problem som är oerhört lätt att skjuta ifrån sig. Skjuta till något annat land, eller till en obestämd framtid. Låta någon annan betala.

Men allt har ett pris. Alla val vi gör får konsekvenser – negativa eller positiva.

Och det behöver vi ta med i beräkningarna när vi säger att något är dyrt eller billigt.

Valet är ditt 🙂

Det fina i kråksången är att vi faktiskt får välja själva. Och när vi vet att maten kan kosta oss mer (eller mindre!) än vad prislappen säger, då är det så mycket lättare att göra smarta val.

Har du koll på hur mycket pengar du sparar på att välja bra mat? Vad kostar medicinerna du (eller barnen) inte längre behöver? Hur värderar du din – och andras – livskvalitet?

Jag blir jätteglad om du delar dina tips och tankar här nedanför!

/ Åsa

 

4 tankar om “Är bra mat dyrare än ”dålig”?

  • 26 maj, 2015 at 17:27
    Permalink

    Tänker vi bara att vi vill ha billig mat, då måste vi också räkna med att det vi får är av sämre kvalitet. Jag ser också med oro på de stora livsmedelsjättarnas vilja att bara tjäna pengar på oss ta t ex GMO. De kan kanske producera billig mat men till vilket pris. Så tråkigt när allt bara handlar om pengar, när det borde handla om människors hälsa istället.

    Reply
    • 27 maj, 2015 at 09:22
      Permalink

      Ja, visst är det märkligt… GMO-gröda handlar väldigt ofta om att den ska tåla en viss sorts bekämpningsmedel, så att man kan spruta fritt av just det bekämpningsmedlet. Mysigt… De som jobbar blir sjuka, världens bin dör och vi får billig mat full av ”ofarligt” gift.
      Plus alla andra sidor av GMO, som patenterade fröer som sprider sig till närliggande producenter och tvingar icke-GMO-odlare i konkurs för att de ”stulit” eller gjort ”patentintrång”, osv, osv…

      / Åsa

      Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *