Alkagizer smoothie
Alkagizer smoothie – recept längst ned!

När det är sommarvarmt och sol i Sverige vill jag släppa lite på mina vardagsrutiner.
80/20 blir ganska lätt 50/50, och en vanlig sommar är ju inte det något problem…

Men den här sommaren har bjudit på så mycket mer än de sedvanliga, väl utspridda, typ 8 varma dagarna (ja, jag kanske överdriver men du fattar).

Och då är det kanske inte så märkligt att det kan kännas lite tufft att göra slut med sommarvanorna, för de har ju faktiskt fått en chans att bli vanor, inte undantag.

Mina sommarvanor

För min del har det blivit lite väl mycket mörk choklad. Och lite väl många eftermiddagar med ett glas rött. Dessutom en hel del (för all del smart men ändå dadelsöt) brownie med kaffetermos vid ungarnas badutflykter.

Lyckligtvis ingår även tidiga morgnar, daglig träning och massor av grönsaker i mina semestervanor, vilket gör läget riktigt hyfsat jämfört med förr om åren 🙂

Men även om du råkat missa träningen och grönsakerna så är det enkelt att komma tillbaka till ”vardagsformen” igen. Bara man låter det ta lite tid – gissningsvis lika länge som semesterläget varade.

Det viktiga är att man kommer igång, och tar tillbaka kontrollen över vad man stoppar i sig (och varför). För det är så lätt att låta sockertrollet fortsätta bestämma.

Sockertroll

Sockertroll - en kvarleva från stenåldern
Sockertroll – en kvarleva från stenåldern

Vi har alla ett inneboende sockertroll. Det är den där rösten, den där otroligt duktiga säljaren, som gång på gång lyckas övertyga oss om att äta (eller göra) det som inte är bäst för oss.
Sockertrollet gillar faktiskt inte bara socker, det går loss på alla snabba belöningar. Långsiktighet är TOTALT ointressant.
Det beror inte på att sockertrollet är elakt på något vis, det är bara sockertrollets natur. Som handlar om överlevnad: Spara och lagra energi.

Ända fram tills helt nyligen gjorde sockertrollen stor nytta för mänsklighetens överlevnad: genom att locka oss att äta allt sött vi kom över så ökade våra chanser att överleva vintern. Den som inte passade på att äta frukt och annat sött (dvs fettinlagrande) på hösten svalt helt enkelt ihjäl.

Tyvärr har sockertrollen inte hängt med i våra moderna svängar. Risken att vi i västvärlden dör av energibrist är i princip obefintlig.
Numera dör vi istället av näringsbrist i kombination med energi- och sockeröverskott (och dess följdsjukdomar), men det har sockertrollen ingen aaaning om.

De tror fortfarande att vi lever på stenåldern, och ju mer sött vi äter, desto större, starkare och mer högljudda blir de.
För på stenåldern fanns det bara sötsaker på sensommaren och hösten, och efter hösten kommer vintern…

Enklaste sortens detox

Så den här veckan kör jag den enklaste sortens detox, och den handlar om att svälta ned mitt sockertroll till hanterlig storlek och ljudnivå igen:

* Ingen söt frukt (dvs inga dadlar, dvs ingen brownie).
* Ingenting som innehåller tillsatt socker (vilket 90%-ig choklad faktiskt gör).
* Ingen alkohol (för det är faktiskt ingen vardagsgrej).

* Till lunch och middag äter jag förstås SmartaMaten – massor av grönsaker, bra protein, fint fett och långsamma glutenfria kolhydrater.
* Till frukost och mellis näringsbombar jag mig med en Alkagizer smoothie (recept nedan) som fyller mina ”gröna depåer” ytterligare.

* Daglig motion (förstås!)
* Och massor av lyxigt örtte, rött te, ingefärste och citronvatten.

That’s it.
Enkelt att genomföra tack vare inköpslistorna och recepten (japp, jag använder min egen tjänst, den är superbra 🙂 )
Full av smak och omväxling (helt nödvändigt för att jag ska stå ut ens en vecka).
Och totalt fullproppad av näring i form av mineraler, vitaminer och antioxidanter, så att kroppen får ALLT den behöver. Och därmed kan be sockertrollet gå och dra något gammalt älgskinn över sig!

T som i smarT

Eftersom jag lever som jag lär så kommer jag låta T som i Tillåtande titta fram i helgen. Vi ska på 40-årsfest och då kommer jag säkerligen njuta av ett (eller kanske två) glas maffigt rött vin.

Och på söndag kör jag vidare med min enkla detox igen. Tills sockertrollet tystnat 😉

Alkagizer smoothie – inget för sockertrollen

Ditt sockertroll kommer protestera mot den här smoothien. Den innehåller inget sött alls, däremot massor av näring och härliga kryddor som sätter fart på fettförbränningen och hjälper matsmältningen.
När du väl vant dig kommer en ”vanlig” smoothie med frukt smaka efterrätt – precis som det ska vara 🙂

Ingredienser – lägg allt (utom pumpakärnor) i en blender och kör!
2 stora glas (ett till frukost, ett till mellis)

Bas:
1 näve grönkål (35-40 g)
2 nävar gröna blad (70-80 g), tex spenat, persilja, kirskål, nässlor, rädisblast, rödbetsblast, ruccola… – vad helst du är sugen på som omväxling, ju grönare blad desto bättre
  Jag brukar ta frusen grönkål och spenat, enkelt enkelt
1,5 dl vatten (hett om du använder frusna gröna blad)
ca 150 g gurka
ca 150 g stjälkselleri
1 avokado
3 tsk vetegräspulver (håller min mage i toppform!)
2 msk oskalat sesamfrö (blötlagt, rostat, krossat för bästa näringsupptag)

Kryddor (nödvändiga för att göra smaken lite roligare):
Jag brukar köra färsk chili, färsk ingefära och färsk mynta. Mums, och toppen för ämnesomsättningen!
Funkar också med andra örtkryddor, cayennepeppar, gurkmeja, kanel, pressad citron/lime osv – allt efter lust och smak.

Tillägg för dig som behöver mer fett och protein:
1-2 msk skalat hampafrö (jag köper från iHerb eller Pierias Livs i Hötorgshallen)
1-2 msk hampaproteinpulver (jag köper mitt på Pierias livs i Hötorgshallen, finns säkert hos iHerb också – tipsa gärna om du hittar en bra variant!)

Till sist:
Toppa varje glas med en matsked pumpakärnor (helst blötlagda minst 4h, därefter rostade 15-25 min i 150 grader – jag gör ca 4 dl åt gången och förvarar i glasburk i kylen).

Hur gör du?

Har du lyckats få tyst på ditt sockertroll efter semestern? Eller kör det fortfarande effektiva övertalningskampanjer om allt från godis till att skippa morgonpromenaden?
Dela gärna med dig av dina insikter och tips här nedanför!

/ Åsa

Taggar:             

20 thoughts on “Sommarvanor, sockertroll och enklaste sortens detox

  • 14 augusti, 2014 kl. 10:14
    Permalänk

    Jag måste säga att jag känner mig rätt botad från sockertroll året runt. Jag dricker ibland en variant av det du beskriver ovan – spenat, gurka, ingefära, ananas, grönkål, stjälkselleri, vetegräs (snart slut nu!) en halv citron – tar lite vad jag har – som t ex risprotein eller hampaprotein + ingefära. River ingefära i boveteflingegröten till frukost också. I gröten blir det några stänk cayenne också och kanel.
    Citron i vattnet gillar jag skarpt. Vrider väldigt gärna ner saften av en citron i 1,5 liter vatten, men jag har märkt att rosacean blir sämre då. Stör mig! C-frukter lär inte vara bra vid rosacea och jag har konstaterat att så är fallen även på mig. Bläh! Dricka 1,5 liter vatten med en citron är annars busenkelt. Men jag väljer att avstå på grund av ansiktet.

    Svar
    • 14 augusti, 2014 kl. 17:03
      Permalänk

      Härligt att ditt sockertroll håller sig i skinnet 🙂
      Ingefära, cayenne och kanel är mina absoluta favoritkryddor – och ingefära i gröt är verkligen en höjdare!
      Trist att citronen gör din rosacea sämre. Andra bra smaksättare på vatten är tex gurka, mynta – eller några skivor av min favorit ingefäran.
      / Åsa

      Svar
      • 15 augusti, 2014 kl. 10:20
        Permalänk

        Ah!!! Ska fungera på det där med mynta eller ingefära i vattnet istället. Mynta har jag kvar av på balkongen. Ingefära fattar jag inte hur man klarar sig utan i sitt hushåll. Jag använder det varje dag. Måste köpa en ny rot idag.

        Svar
  • 18 augusti, 2014 kl. 12:23
    Permalänk

    Hej, jag undrar hur smarta maten fungerar om man har ibs? Jag tänker då framför allt på bönorna, som jag ofta har svårt för. Fröer som tex linfrön klarar jag heller inte av att äta. Finns det någon medlem som har ibs och som smarta maten fungerat för? Hur ska man tänka om man har ibs och vill äta som i smarta maten, eller är det bäst att rådfråga en dietist?

    Svar
    • 19 augusti, 2014 kl. 13:02
      Permalänk

      Hej Emilia,
      detta får nog bli ett eget inlägg framöver men till dess:

      IBS är en ganska individuell diagnos, och följande är de ”generella” IBS-råd jag har fått lära mig:
      * Ät lösliga fibrer (gelbildande fibrer) – finns i tex psyllium- och linfrö, havre, grönsaker, frukt, bär, baljväxter. [obs viktigt att samtidigt dricka *ordentligt* med vatten, annars fastnar allt i tarmarna och det blir INTE kul]
      * Undvik hårda fibrer – finns i tex fullkornsprodukter, vetekli, kruskakli men också i vissa grönsaker som sparris, rabarber, majs, yttre stammen på broccoli, svamp och vissa frukter som ananas.
      * Undvik torkad frukt – lägg i blöt över natten så går det bra
      * Även nötter och frön bör blötläggas, då försvinner en del svårsmälta ämnen (anitnutrienter) i nötterna
      * Undvik gluten
      * Undvik mejeriprodukter
      * Undvik rött kött

      I SmartaMaten använder jag sparris i några av vår/försommar-recepten, och rabarber brukar finnas i ett bonusrecept varje år. Dessutom använder jag lök, kålväxter (framför allt under vinterhalvåret) och baljväxter vilket för vissa kan vara gasbildande. Linser brukar funka bättre än bönor, och för många handlar det till viss del om tillvänjning.
      Men IBS är som sagt individuellt, och det som funkar för en person funkar inte nödvändigtvis för en annan.

      Som tillskott rekommenderar jag:
      * Gurkmeja (antingen i kryddform eller som kapslar)
      * Glutamin-tillskott (tarmläkande)
      * Probiotika (jag säljer den sort jag själv äter i min butik)
      * Omega 3 (även denna säljer jag i min butik)

      Du kanske vill titta in på http://www.ibsfri.com? Det är inte SmartaMaten, men om du har svår IBS som du får under kontroll så kan SmartaMaten vara ett bra nästa steg.

      / Åsa

      Svar
  • 18 augusti, 2014 kl. 21:32
    Permalänk

    Hej, vilken toppen-drink..!! Allt i mixer..? Blir det ganska en ganska grynig å tjock drink..??

    Svar
    • 19 augusti, 2014 kl. 12:53
      Permalänk

      Tack 🙂
      Jepp, allt i mixer (utom pumpakärnor) och jepp, det blir en ganska tjock drink. Grön gröt kallar jag den ibland 😉
      Hur grynig den blir beror på mixern och hur länge man kör, men även i en stark mixer så blir den åtminstone lite grynig.
      / Åsa

      Svar
      • 19 augusti, 2014 kl. 13:24
        Permalänk

        Jag gjorde en liknande drink i morse – kände inte för boveteflingegröt idag. Å jag åt den faktiskt med sked. Men hur tjock den blir avgör man ju faktiskt själv. VIll man ha tunnare häller man i mer vatten.

        Svar
  • 19 augusti, 2014 kl. 17:45
    Permalänk

    Hej
    Jag tycker att man bör vara försiktig med att bannlysa frukt. Jag gjorde så själv under flera år och ökade mitt fettintag. Blev aldrig av med ätstörningar, svamp, eksem och kronisk trötthet. Nu lever jag i princip av en rå, vegansk kost men massor av frukt och grönsaker, där jag även undviker fett. Och har botat de flesta av ovannämnda åkommor och inte gått upp i vikt. Även ibsen är mildras ordentligt. Väl värt att tänka på.

    Svar
    • 20 augusti, 2014 kl. 10:10
      Permalänk

      Hej Anna!
      Jag bannlyser absolut inte frukt. Däremot kan det vara smart att undvika söt frukt om man har problem med att söta smaker triggar sockersug – vilket är lätt hänt om man ätit slarvigt under en period.
      Så snart man fått sockertrollen under kontroll så är det ju fritt fram att äta frukt i den omfattning man vill.
      Dock är grönsaker och rotfrukter mycket mer näringsrika än frukt, så även om inte frukt är skadligt för oss så är det bättre att fokusera på grönsakerna och att se frukten som tillbehör/komplement.
      / Åsa

      Svar
    • 8 september, 2014 kl. 14:23
      Permalänk

      Spirulina ger fullvärdigt protein och jag är säker på att det är ett superbra tillskott. Jag använder det dock inte själv – jag nöjer mig med vetegräs och mina blötlagda, rostade fröer 🙂
      / Åsa

      Svar
  • 24 augusti, 2014 kl. 20:41
    Permalänk

    Hej

    Jag är sockertrollet sedan jag var liten, det gick inte många dagar på nya arbeten som man blev socker kungen eftersom det alltid fanns sötsaker till hands. Sedan 2 månader tillbaka så är mitt sockerbehov helt raderat. Det enda jag har gjort är att dricka egentillverkad grönsaks juice. 1 liter per dag. Nu har jag inget behov av socker längre. Jag har fått det förklarat att det beror på att man egentligen inte har ett sockerbehov utan att man har mineral brist i kroppen, som jag nu får i mig med hjälp av grönsaks juice. Det verkar vara så att kroppen behöver kalium för att kunna fylla på ”socker/energi” lagret i kroppen, om den fumtionen inte fungerar pga att mineraler saknas så lagras energin i andra depåer och socker suget kvarstår eftersom den lättflyktiga depån inte är fylld. Effekten har varit mycket omvälvande och jag har även tappat 4.5kg på 4 veckor, från 90 till 85,5 utan att offra något alls utom att jag inte har sug efter socker hela tiden. Jag verkar även ha fått en tydligare mättnads känsla i kroppen, visst kan jag äta chips fortfarande men det blir aldrig att jag tömmer en hel påse själv utan jag känner mig nöjd ganska fort….intressant. Det är också så bekvämt att göra juice och ha med sig till jobbet. Det blir som ett mellanmål då och då.

    Försöket kommer att fortsätta så får vi se vad resultatet blir om jag fortsätter med juice, nu kan jag inte tänka mig att låta bli 🙂 Det vore roligt om någon annan också kunde prova samma sak. Tänk på att socker är beroende framkallande och det kan ta emot i början men efter 2 veckor så är beroendet ur kroppen. Ge inte upp.
    //Fredrich

    Svar
    • 24 augusti, 2014 kl. 20:58
      Permalänk

      Hej Fredrich,
      tack för kommentaren!
      Japp, när kroppen har mineralbrist ”skriker” den efter vad-som-helst-som-kanske-kan-fylla-depåerna. Urskiljningslöst. Och eftersom socker påverkar vårt belöningssystem så blir det väldigt frestande att välja sötsaker.

      Vilka grönsaker har du i din juice?
      / Åsa

      Svar
  • 24 augusti, 2014 kl. 21:20
    Permalänk

    Jag har provat mig fram och läst på ….
    Det här receptet tycket jag är ganska ok. dvs ganska god och nyttig.

    God Juice ca 1.2l
    1kg morötter (Med skal)
    3 hela lime med skal (Ekologisk)
    1 stor päron(hårda är bäst)
    1 litet päron
    3 röda äpplen
    1 palsternacka
    3cm ingefära
    1 mango med skal + nöten
    3 sparris (kan ta mera är inte stark i smaken)
    1 stång selleri (Passa den här den är stark i smaken, tar lätt över)
    6dl blomkål, eller ca 2 knytnävar
    1 knippe persilja

    Jag brukar tänka att man har en billig bas beroende på årstid, tex morötter sedan fyller man på med nyttiga grönsaker, som man lär sig efterhand vad som passar sig. Allt med kål är nyttigt men ganska krävande smak… typiskt att nyttigt ska vara lite så där….i smaken.
    Citrusfrukter som apelsiner är inte att rekommendera i stora mängder eftersom den har stort innehåll av fruktsocker som man lätt överdoserar efter den är så energirik.

    //Fredrich

    Svar
    • 2 oktober, 2014 kl. 13:02
      Permalänk

      Fredrich, vilket märke/modell på juicemaskin har du?

      Svar
  • 1 september, 2014 kl. 12:20
    Permalänk

    Åh, jag fick just en kommentar via mail som gjorde mig så glad, så glad:

    Tack för receptet på gröna drinken mot sockertrollet. Det verkar som det ska försvinna! Har kämpat med det i flera år så jag är överväldigad att det gått så smidigt! Tack 🙂
    / Wiveca

    *lycka*
    / Åsa

    Svar
  • 5 september, 2014 kl. 13:55
    Permalänk

    Fredrich, jag antar att du har någon slags juicemaskin då du använder både skal och nötter?! Åsa, samma ingredienser men utan skal o nöt borde väl funka i en mixer, eller?

    Svar
    • 5 september, 2014 kl. 14:37
      Permalänk

      Hej Annika,
      det lär nog snarare bli en gröt än något drickbart.
      En juicemaskin tar ju bort i princip alla fibrer, och i det där receptet är det *mycket* fibrer.
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *