Hej.
Jag har inte glömt dig. Jag har bara varit en aning upptagen. Med livet, du vet.
Mina älskade barn. Vardagen med deras läxor och aktiviteter. Diverse (underbara) artiklar i stora tidningar.
Min älskade mamma och hennes *fet svordom* cancer som då och då vänder upp och ned på oss, skakar om oss rejält och sedan – gång på gång – låter oss landa på fötterna. Medan vi ber till allt vi håller heligt för att det blir just fötterna vi landar på, den här gången också.

Här är de - sötnosarna!
Här är de – sötnosarna!

De senaste veckorna har prioriteringar varit extra tuffa. Och igår insåg jag plötsligt att jag inte haft kul på jobbet på ett bra tag. Typ… inte sedan jag skrev ett ”riktigt” blogginlägg (inte bara ett som handlar om att SmartaMaten varit med i en stor tidning).

Jag saknar dig, helt enkelt. Jag saknar att få skriva till dig. Och även om jag inte vågar lova att jag kommer orka/hinna ösa på med ett massor av inspirerade och inspirerande inlägg varje vecka framöver, så tänker jag i alla fall bli bättre på att hålla kontakten!

Så! Här kommer det första steget på den vägen 🙂

Raw pepparkakor

När jag var liten älskade jag pepparkaksdeg. Det verkar vara en egenskap som går i arv från generation till generation, och egentligen kan man ju fråga sig varför man ska grädda degen överhuvudtaget.
Svaret är att det behöver man inte – om man gör raw pepparkaksdeg.
Min smarta variant går på nolltid att svänga ihop, och går att rulla till bollar, trycka till med en gaffel så att det blir söta kakor, eller bara förvara i en påse i kylen och nypa av en bit när pepparkakssuget sätter in.

I ärlighetens namn florerar det mängder av raw pepparkaksdegar på nätet, men jag (och resten av min familj) är förstås extra förtjusta i min egen smarta variant. Jag hoppas att du också kommer gilla den!

Mandlar

Jag använder hela (icke skållade) mandlar eftersom en stor del av mineralerna sitter i det bruna skalet.

Dadlar

Istället för raffinerat socker och sirap använder jag dadlar. Dadlar innehåller kalium, magnesium, koppar och mangan. De innehåller också mycket socker (fruktos, glukos och sackaros) men eftersom det är förpackat tillsammans med fibrer, mineraler, vitaminer, järn och antioxidanter så är dadlar mycket, mycket bättre än raffinerat socker.
Här finns en video som jag gjort om hur man kärnar ur dadlar. Så enkelt att ett barn klarar av det!

Ingredienser

ca 20 kakor
1 dl sötmandel
1 dl cashewnötter
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
0,25 tsk malda nejlikor
75 g urkärnade dadlar
1 msk kokosfett med kokossmak
ev. 0,5 tsk vatten

Gör så här

  1. Mixa mandlar och cashewnötter till ett grovt mjöl i en mixer med S-blad.
  2. Blanda ned kryddorna och tillsätt dadlar och kokosfett. Mixa igen tills degen börjar uppföra sig som en deg – tillsätt vatten om det behövs för att få degen att hålla ihop.
  3. Rulla små bollar som du trycker till med en gaffel så att de blir söta kakor. Förvara i kylen.

Har du något recept på gluten- och mejerifria pepparkakor du vill dela med dig av? Eller något annan gott och juligt? Sprid gärna julstämning i kommentarsfältet nedan!

/ Åsa

Taggar:         

12 thoughts on “Raw pepparkakor (eller bara smarrig deg :-)

  • 9 december, 2013 kl. 17:47
    Permalänk

    Hej finaste Åsa!
    Tänker på er och extra mycket på din mamma!!!! Hoppas verkligen hon blir bättre snart! Med bla ditt stöd och din fantastiska mat så är förutsättningarna väldigt stora.
    Vad lustigt :), jag gjorde exakt samma pepparkaksbollar som ovan igår men rullande dem i lite kokos istället och jag hade också en banan i och lite mindre dadlar. Kramar Eva

    Svar
    • 11 december, 2013 kl. 09:40
      Permalänk

      Åh, underbara du!
      Tack för uppmuntran och omtanke. Förhoppningsvis är hon stark nog att komma hem från sjukhuset snart, så att jag kan få börja laga mat till henne igen 🙂
      Låter som supergoda bollar! Lite mindre söta, och hållbarheten blir kortare pga bananen… men så goda som bollarna är så är inte hållbarheten något problem 😉
      Kramar Åsa

      Svar
  • 15 december, 2013 kl. 19:22
    Permalänk

    Tack för Rawpepparkaka jättegott. God Jul!

    Svar
    • 16 december, 2013 kl. 10:13
      Permalänk

      Vad glad jag blir att du gillade dem 🙂
      God jul!
      / Åsa

      Svar
  • 17 december, 2013 kl. 19:49
    Permalänk

    Jag tycker att det låter jättegott med dessa pepparkakor, men är allergisk mot nötter, mandel och jordnötter Så det skulle vara jättekul om du har några recept eller tips på vad man kan ersätta nötter och mandlar med. Det som funkar för mig är solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön,

    Svar
    • 18 december, 2013 kl. 12:20
      Permalänk

      Hej Karin!
      Jag skulle testa med en blandning av solrosfrön, havregryn och kokosflingor (jag antar att du tål kokos?)
      Om du tål hampafrön är de också trevliga att experimentera med – jag köper mina från iHerb (http://smartamaten.se/2013/10/shoppingtips-iherb/)
      Både pumpakärnor och sesamfrön har ganska mycket egen smak, och jag inte är säker på att de gör sig så bra i den här typen av kakor.

      Posta gärna ditt recept här om du får fram något bra!
      / Åsa

      Svar
  • 18 december, 2013 kl. 16:45
    Permalänk

    Låter som ett toppenrecept. Ska absolut testas! Gör nog en dubbel sats och provar att torka hälften i torkugnen. Det är lättare att bjuda skeptiker på sådant som efterliknar (det dom tror) originalet 😉

    Svar
    • 19 december, 2013 kl. 09:55
      Permalänk

      Spännande! Berätta gärna hur det går!
      / Åsa

      Svar
  • 19 december, 2013 kl. 21:39
    Permalänk

    Jag tänker på dig och din familj. Det är viktigt att ha kul på jobbet och jag hoppas att din glädje kommer tillbaka snart. Maten du inspirerar oss med ger massor! Energi, viktminskning och en känsla av renhet. Min man är förkyld för första gången på ett halvår och innan smarta maten var han förkyld åtminstone varannan månad. Det hjälper att äta smart! Kram på dig!

    Svar
    • 20 december, 2013 kl. 09:23
      Permalänk

      Tack Malin!
      Det känns redan bättre. Att få återknyta kontakten med er som läser är det som betyder mest av allt för min arbetsglädje.
      Kul att få höra om din man och hans förbättrade immunförsvar 🙂
      Kram, och god jul!
      / Åsa

      Svar
  • 3 januari, 2014 kl. 13:09
    Permalänk

    Vill tacka för ett finfint recept. Mycket godare än traditionella pepparkakor! Jag använde valnötter istället för cashewnötter. Hade inte cashewnötter hemma då min sambo äter upp dem i ett nafs varje gång vi köper 😉 Nu hoppas jag att vår 2-åring gillar de lika mycket som jag!! God fortsättning!

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *