SmartaMatens lyxiga julsallad - ett uppiggande tillskott på julbordet!
SmartaMatens lyxiga julsallad – ett uppiggande tillskott på julbordet!

Oj! Idag är det bara en vecka kvar till jul. Det känns som om varken jag eller naturen hunnit med i svängarna – utanför mitt fönster är gräsmattan härligt grön. Men julen kommer i alla fall, och med den all god julmat.

Mitt nytillskott på årets julbord är en lyxig sallad med morot, granatäpple och annat gott, och innan jag ger dig receptet vill jag tipsa om något som ligger mig varmt om hjärtat:

Julstämning (och julmat) till dem som inte har

Nu på söndag ska jag och Micke hjälpa Basket Brigade att dela ut (jul)matkassar till utsatta barnfamiljer här i Stockholm.

Vi har också köpt/sponsrat två matkassar att ge bort, och det känns bra ända in i själen.

Jag kan inte hjälpa alla, men jag kan i alla fall dela med mig av det jag har till någon som verkligen behöver.

Vill du också bidra? Kanske rent av ge bort en matkasse istället för att panikshoppa en julklapp till någon som redan har allt?

Snacka om balans, och julmat man mår bra av!

God jul!
Istället för en julklapp har jag, i ditt namn, gett en kasse med julmat till en behövande barnfamilj. Tack för att du finns!

OBS! Viktigt! Bara två dagar kvar!

Anmäl/köp din matkasse senast 19 december, dvs nu på torsdag. Vill du komma med en egen matkasse har du till på lördag på dig med anmälan.

Hur funkar det?

Anmäl dig här (både för dig som kommer med egen kasse och för dig som hellre köper en rabatterad kasse från ICA Fältöversten).
Följ eventet här (Facebook) – när jag publicerar det här inlägget är det 135 kassar anmälda.

Och nu – SmartaMatens lyxiga julsallad!

Ingredienser

400 g morot
1 st granatäpple
1 kruka koriander eller motsvarande mängd persilja
0,25 tsk chilipulver, cayenne eller chili flakes (mer om du gillar hetta)
0,25 tsk örtsalt (jag använder Trocomare)
4 tsk kallpressad raps- eller olivolja
4 tsk äppelcidervinäger

1 dl nötter eller frön efter smak – valnöt är min favorit i den här salladen

Gör så här

  1. Riv moroten grovt (jag har köpt en grönsakssvarv som jag lekte med när jag provlagade för bilden) men vilket rivjärn som helst går bra.
  2. Kärna ur granatäpplet – kolla här hur man gör!
  3. Klipp eller hacka koriandern/persiljan.
  4. Blanda alla ingredienser utom nötter/frön. Låt gärna stå kallt ett par timmar så att smakerna hinner gifta sig.
  5. Toppa salladen med nötter/frön. Naturella, rostade eller blötlagda+rostade efter smak 🙂

Jultips från tidigare

Här är länkar till mina tidigare inlägg med jultema:

Jag önskar dig en underbar jul, med massor av frisk luft, sköna promenader, och ett julbord som ger dig både balans och det du längtat mest efter!

/ Åsa

Taggar:     

2 thoughts on “Ett bidrag till årets julbord :-)

  • 19 december, 2013 kl. 10:16
    Permalänk

    Kära Åsa! Tack för att du finns och inspirerar oss så otroligt bra! Nu har jag en fråga till dig. Jag och min kollega Iréne har under längre tid ätit ca. 50 – 80 % råkost och resten består mestadels av kokta grönsaker, fisk och smarta tillbehör. Vi upplever att vi stundtals tappar känsel i fingertopparna och oftast inte i alla fingrar samtidigt men bara i vissa, 2-3 fingrar åt gången. Har du eller någon annan i din omgivning som lever smart fått liknande ”problem”? Vi känner oss annars allmänt friska och tar inga mediciner. Skulle bli väldigt tacksam att höra vad orsaken kan bli?
    Med bästa hälsningar Iva P.

    Svar
    • 19 december, 2013 kl. 10:36
      Permalänk

      Hej Iva,
      tack själv! Det är du och alla andra som läser som gör mitt jobb meningsfullt 🙂
      Jag tycker att det sätt ni äter på verkar väldigt sunt, och nej, jag har inte hört talas om någon som fått liknande problem.
      Eftersom ni äter fisk bör ni ju få i er tillräckligt med B12, men det absolut vara värt att kolla upp att ni inte har B12-brist (jag tar en B12 i veckan av den variant som jag säljer i min butik, för att vara på den säkra sidan).
      Sedan kan ju era symptom beror på något annat också. Karpaltunnelsyndrom? OBS, med stor reservation för att jag inte är läkare!
      Eftersom ni äter såpass mycket raw – vilket ju inte jag gör – så skulle jag råda er att fråga tex Erika Palmcrantz Aziz, som ju har mycket mer erfarenhet än vad jag har inom raw food.

      Hör gärna av dig och berätta hur det går!
      / Åsa

      Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *