Åh! Äntligen är värmen här, och med den lägger sig grilloset tungt över Sveriges bostadsområden… 😉

Vi körde säsongsinvigning på grillen häromkvällen, och till helgen blir det säkert mer.

Är du också grillsugen, men osäker på hur man grillar på smartast möjliga sätt?

I så fall hoppas jag att du får nytta av dagens inlägg!

Mina bästa tips för enkla och smarta grillkvällar

  • Grilla fisk i halster eller folie (smörj folien med kokosfett). Stick en stektermometer i fiskens tjockaste del; när den visar på 52 grader är fisken perfekt.
  • Visst ser det gott ut?!
  • Grilla grönsaker efter tillgång och smak. Använd gärna halster (eller folie – smörj med kokosfett) så trillar inte småbitar ned på glöden så lätt. Eller trä upp grönsakerna på dubbla bambuspett så snurrar de inte runt och går lätt att vända.
    Förslag: sparris, tomat, zucchini, aubergine, paprika, blomkålsbuketter, broccolibuketter, fänkål, sötpotatis, svamp, majskolvar, knipplök…
  • Grönsaker behöver lite fett för att inte torka ihop och fastna på grillgallret. Det allra enklaste är att pensla dem med lite smält kokosfett eller en kallpressad raps- eller olivolja och pudra över örtsalt.
    Är du mer avancerad svänger du ihop en marinad på kallpressad olja, tamari, vitlök, chili, örtsalt, svartpeppar, lime eller citron (saft och/eller rivet skal) eller så.
    (Ja. När man grillar hettas den fina kallpressade oljan upp, vilket INTE är optimalt. Men kallpressad olja är det bästa alternativet näst efter kokosfett, och kokosfett funkar inte i en kall marinad.)
  • Servera med en matig sallad som du baserar på quinoa, bovete, kall kokt potatis, bönor eller linser – blandat med grönsaker, färska kryddor och annat gott som oliver, soltorkade tomater, kapris…
  • Mixa ihop en pesto på blötlagda pumpa- eller solroskärnor och färska örter och servera som sås.

Så, nu hoppas jag att du känner dig rustad inför vårens och sommarens grill-improvisationer!

Vilka är dina bästa och smartaste grilltips? Dela gärna med dig här nedanför!

/ Åsa

3 thoughts on “Smarta grilltips!

  • 25 april, 2016 kl. 16:07
    Permalänk

    Hej Åsa!

    Tack för superbra grilltips!! Det här kommer underlätta för oss i sommar…

    En fråga: jag undrar om du har någon åsikt kring halloumi som livsmedel? Jag tycker det är sååå gott att grilla och då jag inte äter kött eller kyckling så tycker jag att det är ett bra substitut tillsammans med grönsaker. Men vad säger du?

    Anledningen till att jag började med din kost (och främst undviker komjölk och gluten) är pga att jag haft eksem hela livet och försöker nu få ett slut på det utan kortisonsalvor. Vet inte om detta har någon betydelse för ditt svar men lika bra att du har den infon!

    Ikväll ska jag laga dina röda linsbollar som var med i senaste receptutskicket, ska bli spännande 🙂

    Tack på förhand!

    /Christine

    Svar
    • 25 april, 2016 kl. 19:07
      Permalänk

      Hej Christine,
      det enda problemet jag ser med halloumi är att innehållet delvis består av komjölk.
      Medan du får ordning på huden skulle jag rekommendera att du undviker halloumi.
      Sedan kan du testa och se om du reagerar.

      Berätta gärna hur det går!
      / Åsa

      Svar
      • 5 maj, 2016 kl. 13:10
        Permalänk

        Oj såg detta nu först! Tack för svar!! Ska försöka undvika halloumi så får vi se om det hjälper!

        /Christine

        Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *