Mungbönor - min favorit!

Groddar är klart underskattade som basvara i en basisk och balanserad kost. Det kan förstås bero på att det då och då kommer salmonellalarm på importerade groddar. Eller på att det smakar lite… ovant? Fast det gör de ju bara om man inte är van 😉

Frågan är förstås varför man ska köpa importerade groddar när det är så   l ö j l i g t   enkelt att grodda själv. Och smaken, den beror faktiskt helt och hållet på *vad* man groddar.

Alfalfa, mungbönor, gröna linser, broccoli, rödbetor osv – listan över groddbara saker kan göras lång.

Jag har provat många av dem, och min absoluta favorit är mungbönor!

Det blir rätt schysst utväxling - 1 dl torkade mungbönor ger typ 8 dl färdiga groddar.

De är otroligt lättgroddade, söta, goda, krispiga och liksom lite matiga. Passar perfekt som ett tillskott i en råkostsallad, eller lättwokade, eller i en smoothie, eller… Well, du fattar.

En annan bra sak med groddar är att de är så väldigt näringsrika. I och med att fröerna gör sig beredda att gro bryts deras kemiska skydd ned (ex: lektiner, fytater) och deras näring blir mycket mer lättsmält för oss människor.

Jag har läst att mineralinnehållet ökar vid groddningen men jag hänger inte med på logiken där… Mineralerna finns ju i fröet redan från början, och kan väl inte bli *fler*? Däremot skapar växterna vitaminer och antioxidanter själva, så att halten av dessa ökar känns mer sannolikt 😉

Enkelt är det också, som sagt. Du behöver en hyfsat stor glasburk, en gummisnodd och ett nät eller en silduk. Man kan också köpa speciella groddningsburkar och -brickor, typ den jag har.

  1. Lägg frön i blöt: Kallt vatten, 8-12 timmar. Över natten går utmärkt.
    Min burk rymmer 8 dl och jag brukar ta 1 dl mungbönor. Ska jag grodda alfalfa så räcker 2 msk bra.
  2. Mindre än 2 dygn sedan jag först la bönorna i blöt. Snacka om växtkraft!
    Häll av och ställ mörkt och varmt. Skåpet över kylen brukar vara perfekt.
    Burken måste stå så att luft kan komma in och överskottsvattnet kan rinna ut, tex upp- och ned och lite på snedden i en skål.
  3. Skölj och häll av morgon och kväll tills groddarna är lagom stora. Mina mungbönor (Saltå Kvarn) tar typ 3 dagar på sig.
    Om du vill kan du ställa de färdiga groddarna i köksfönstret någon timme så blir de mer klorofyllrika.
  4. Förvara i kylen. Och kom ihåg att äta dem, groddar är färskvara och håller inte mer än någon vecka.

Enjoy!

/ Åsa

7 thoughts on “Groddar? Groddar!

  • 26 mars, 2014 kl. 12:08
    Permalänk

    Hej!
    Tack för tipset!
    Vart hittar man fröerna till alfalfa eller mungbönor?
    Hur groddar man broccoli?

    Med vänlig hälsning
    Ann

    Svar
    • 26 mars, 2014 kl. 12:17
      Permalänk

      Mungbönor: jag köper Saltå kvarns torkade mungbönor, finns på mitt Coop.
      Alfalfa: där brukar jag köra Kung Markatta, även dessa på mitt Coop.

      Broccoli groddar man på precis samma sätt som övriga groddar 🙂
      / Åsa

      Svar
  • 20 juni, 2015 kl. 05:15
    Permalänk

    Har du nåt bra tips på hur man får bort fröskalen från rödbetsgroddar? Jag tycker dom är besvärliga på dessa underbart vackra groddar!
    / Ingrid

    Svar
    • 24 juni, 2015 kl. 13:10
      Permalänk

      Hej Ingrid,
      tyvärr har jag inget tips kring detta. Mitt bästa råd är att du hör av dig till någon av dem som säljer färdiga rödbetsgroddar och hör hur de gör.
      Lycka till, och återkom gärna och berätta om du får något bra svar!
      / Åsa

      Svar
  • 8 mars, 2016 kl. 20:50
    Permalänk

    Jag tycker mest om att grodda Alfalfa men sista året har varit svårt att hitta frön.
    Nu har jag hittat, men bara små förpackningar på ca 50 gram.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *